Hvordan hilse på hunden?

Overraskende mange vet ikke hvordan man hilser høflig og respektfullt på en hund. Det gjelder spesielt barn. For å unngå misforståelser mellom hund og menneske, er det viktig å lære seg hundens kroppsspråk. Hovedårsaken til at det oppstår uheldige situasjoner, er som regel kommunikasjonssvikt og mangel på kunnskap om hundens talemåte.

Først: Les hundens kroppsspråk!
IMG_7163

Hunder er tildelt forskjellig grad av tålmodighet. Frøkna på dette bildet, finner seg i det meste. Alle hunder er forskjellige, på samme måte som vi mennesker er forskjellige og har ulike grenser og behov.

Det første man gjør før (også underveis) man hilser på en hund, er å lese den. Hvilken sinnstilstand er hunden i? Er den overivrig, usikker, redd eller sint? Hvilke signaler sender den ut? Måten du tilnærmer deg en hund på, skal ta utgangspunkt i hundens sinnstilstand. Her er det også viktig å huske på at hundeeier i forkant skal godkjenne at du har tillatelse til å hilse på hunden.

Hunder kommuniserer ved å bruke kroppsspråk, i de fleste tilfeller helt uten lyd. Hundenes lydløse kommunikasjonsmetode kalles dempende signaler. Felles for alle signalene, er at de betyr «ro deg ned» og at «jeg er usikker på situasjonen«. Når de dempende signalene ikke strekker til, vil hunden ta i bruk tydeligere metoder. Eksempler på dette kan være knurring og glefsing. Dette skjer fordi mennesket ikke har skjønt signalene hunden sender ut, eller fordi hunden er ekstremt usikker. Slike signaler skal alltid tas på alvor, og du skal umiddelbart trekke deg unna dersom dette skjer.

Skjermbilde 2016-08-31 kl. 20.04.13

Optimalt sett skal hunden være rolig og underdanig før den hilser på mennesker og andre hunder. Er hunden overivrig, kan du kommunisere tilbake slik en hund ville gjort ved å utføre dempende signaler. Kommunikasjonen skal gå begge veier!

Når du nærmer deg hunden

Gå i en halvsirkel med rolige bevegelser når du skal hilse på hunden, og unngå og se den direkte i øynene. Ikke gå bestemt og direkte mot den, da dette kan virke truende. Vær avslappet, rolig og avbalansert! Gir hunden deg dempende signaler, begynner du forfra igjen. Dersom hunden er uinteressert og signaliserer at den ikke ønsker å hilse i det hele tatt, skal det respekteres. Man skal aldri presse seg innpå, eller lokke hunden ut av hundehuset sitt mot dens vilje. Det gjelder også hunder som sover eller spiser. Kommer hunden mot deg, er historien en helt annen. Enkelte individer kan virke veldig voldsomme, glade og ivrige når de treffer folk. Bruk dempende signaler, og opptre rolig! Det smitter over. Det siste du skal gjøre, er å løpe ifra den. Det kan tolkes som lek, og hunden blir enda mer oppspilt. Lek skal i så tilfelle komme etter at man er ferdig å hilse.

La hunden hilse på deg først!

IMG_3193Hunder hilser ved å bruke snuten. Stå oppreist med hendene langs siden eller sett deg gjerne ned på bakken, og la den gjøre seg ferdig før du hilser tilbake. Når hunden hilser på deg, hold hendene rolig og ikke løft de over hodet. Dette kan føre til at hunden hopper. Overivrige hunder som hopper, kan avvæpnes ved å bruke dempende signaler. Du kan også ta noen skritt rett mot den på en rask og bestemt måte for å vise at du er sjef. Det kan også hjelpe å sette seg på huk med ryggen til, slik at hunden slipper å hoppe for å nå opp til deg. Dersom hunden er av den sjenerte og usikre sorten, kan det hjelpe å snu siden til og se en annen vei for å virke mindre truende. Om hunden fortsatt ikke vil komme bort til deg, går du videre. Aldri press deg innpå en hund som virker uinteressert.

Og så var det din tur.

IMG_0190Mennesker hilser på hunder med klapp og kos. De fleste ønsker å klappe hunden på hodet, men et bedre alternativ vil være å klappe den på halsen, langs siden eller mellom frambeina. De fleste hunder synes det kan være distraherende når et menneske med mange ukjente lukter på hendene, fører den over og forbi snuten. Hunden vil prøve å snu seg etter hånda di, noe som igjen kan føre til at hunden hopper. Det er i de fleste tilfeller ikke ønskelig, og kan dessuten virke skremmende for de som ikke er vant til hunder. Noen hunder er for rastløse og liker ikke å bli klappet i det hele tatt. Respekter det! Ikke følg etter hunden for å gi den kos. All hilsing skal skje på hundens premisser. Dersom du følger disse retningslinjene, vil du oppnå bedre trivsel hos hund og hos menneske. Harmoni i praksis!

IMG_5823

Med riktig, god og tilstrekkelig kommunikasjon, vil både barn og voksne kunne utvikle vennskap med hunden som varer livet ut. Ordtaket at «hunden er menneskets beste venn» er alt annet enn tomme ord.

 

Dersom du ønsker å lese mer om hundens dempende signaler, vil jeg anbefale boka «På talefot med hunden» av Turid Rugaas. Jeg er sikker på at både erfarne hundefolk og nybegynnere vil få en aha-opplevelse av denne. Se også Turids egen hjemmeside HER, med blant annet dempende signaler i bilder.

9788292189436