Hvordan bygge hundehus?

Denne oppskrifta er ment for hunder av medium størrelse, fra 15 til 30 kilo. Passer fint for Siberians og Alaskans og øvrige hunderaser innenfor samme størrelse. For tynnpelsede hunder som er ute på vinteren (Vorsteh eller tilsvarende) bør en vurdere å isolere huset i tillegg. Last ned den forenklede utgaven med komplett handleliste HER

MÅL

Innvendige mål (HBD): 60 x 60 x 60 cm
Totallengde ben (fra tak til bunn): 90 cm
Åpning: 25 x 30 cm

Det anbefales å plassere åpningen høyt, slik at halmen ikke faller ut så lett. Det bør benyttes impregnert materiale på beina (48 x 48 mm kvadratisk tverrsnitt) siden de er i kontakt med bakken, ellers kan uimpregnert benyttes i ramma. Huset kles med Ålesundfals eller tilsvarende. Bruk gjerne restematerialer som du har liggende! 

HANDLELISTE

 • 10 m 48 x 48 mm lekt (til ramma og rundt åpning)
 • 7 m 28 x 120 mm terrassebord (til bunn og tak)
 • 10 m 19 x 148 mm Ålesundfals (til kledning)
 • Lange treskruer (til rammeverk) 
 • Korte treskruer / terrasseskruer (til kledning, tak og bunn)
 • Takpapp + pappspiker
 • Beis / maling (vi bruker Jotun Trebitt oljebeis i fargen «Beito»)
 • Tech 7 (til å lime takpapp)

VERKTØY

 • Drill
 • Hammer
 • Tommestokk
 • Blyant
 • Sag
 • Malepensel
 • Tapetkniv

FRAMGANGSMÅTE

 1. Start med å måle og kappe opp materialene til ramma. Her har mannen i huset kappet opp materialer til to stk hundehus, klare til og skrus sammen. Når du måler opp, husk å ta hensyn til diameteren på materialet. Når du skrur sammen materialer som måler 60 cm alle veier, så blir ikke de endelige målene 60 x 60 x 60. Huset skal måle 60 x 60 x 60 fra ytterkant til ytterkant. Dersom man bruker 48 x 48 mm lekter, blir bitene til ramma 50,4 cm. Det er selvfølgelig rom for å være kreativ og velge andre mål. 
 2. Skru sammen ramma. Pass på så ingen skruer går gjennom og stikker ut slik at hundene kan skade seg på de. Under er et bilde av de to første hundehusene vi bygde av denne typen. Vi har lært i ettertid at åpningen med fordel kunne vært plassert høyere opp. Bunnen dekkes med material av ønsket type, vi har brukt terrassebord. 
 3. Kle huset! Her bør du ha tenkt gjennom på forhånd om du ønsker å isolere huset eller ikke. Om du velger å isolere, må du kle huset på innsiden også, pluss tak og gulv. Vi har valgt å ikke isolere våre hus, da vi stort sett har godt pelsede hunder. Når huset er ferdig kledd og åpningen er laget, kan du lage tak! Her kan du velge om du vil ha utstikk, eller ikke. Tips: med godt takutstikk, er det enklere å feste takpappen på undersiden. 
 4. Takpappen er enklest å få på ved å velte huset over på taket. Husk lim! 

 

ØVRIGE TIPS OG TRIKS

Det er vell en kjent sak at hunder liker å tygge på ting, spesielt om det er nytt og menneskeskapt (nybygde hundehus med fersk takpapp for eksempel). Jeg vil anbefale de som har hundegård, å bygge husene slik at de er plassert på utsiden av inngjerdingen. Dette gjøres enkelt ved å klippe hull i nettingen med en kraftig avbitertang eller vinkelsliper slik at den passer til åpningen. For å feste huset til nettingen, brukes kramper. Her er det litt viktig å tenke på at taket ikke må stikke lengre ut enn åpningen, hvis ikke får du ikke huset inntil nettingen. Ved å gjøre det på denne måten har ikke hundene anledning til å spise opp huset sitt, og du sparer masse tid og irritasjon med å reparere hundehus året rundt. Dersom du har hund(ene) på kjetting, er saken en helt annen. Det kan hjelpe å smøre for eksempel Tabasco eller Eddik rundt åpningen for å hindre at hunden tygger på huset, men dette må gjentas ganske ofte da vær og vind gjør at det forsvinner. Bildet under er et godt eksempel på hvordan det kan gå når man plasserer en rastløs unghund med kløe i tennene sammen med nye hundehus. 

Hunder (i alle fall våre) er glad i å ligge oppå husene sine for å ha oversikt og slappe av. Når husene er plassert på utsiden av hundegården, kan det være greit å sette inn en erstatter. Vi har brukt gamle kabeltromler, og de har multifunksjon som både lenestol, utkikkspost og lekestativ. Før du setter inn kabeltromler, kan det være greit å gå over de for å sjekke at det ikke stikker ut stifter eller lignende som kan skade hundene. Noen tromler har også et stort hull i midten som bør spikres igjen slik at hundene ikke setter fast beinet. 

TIL SLUTT

Etter at malinga har tørka, fyll huset med ny og tørr halm. Eller enda bedre: treull. Vi har prøvd begge deler, og synes at treull holder mye lengre og støver mindre. Den blir heller ikke like fort våt og fuktig som halmen. Forskning viser at mange treslag har svært gode antibakterielle virkestoffer. Derfor finnes treull både som dekor og som kvalitetsbevarende produkt innen frukt og grønt, fisk, skalldyr og gårdsmat. Ulempen er at treull er en god del dyrere enn halm, men på sikt tror jeg det lønner seg. Den beste treulla av osp får du kjøpt hos Holum Treullfabrikk (vi bruker kvaliteten som heter kl 4). Ellers har Felleskjøpet er ok alternativ som heter «Ruti Rex». Treull er også perfekt for å ha i burene i bilen, det lukter utrolig friskt og godt og du får ikke den «fjøslukta» som du får av halm.